pictures/logo_wep.png pictures/elbacom2.png
pictures/1px.gif
pictures/MWE-Products2.png Microsoft Point of Service for .NET

Microsoft Point of Service for .NET – áttekintés


Microsoft Point of Service for .NET osztályok áttekintése:

A Microsoft Point of Service (POS) .NET olyan eszközöket és osztály könyvtárakat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások egyszerű(gyors, probléma mentes) integrációját a POS kompatibilis perifériák számára. A POS for. NET könyvtárak lehetőséget teremtenek egy nyílt eszközillesztő architektúrán alapuló iparági szabvány, az Unified POS kompatibilis készülékek támogatására. A POS for. NET támogatja mind a 36 felsorolt készülékkategóriát.  Többek között vonalkód-leolvasók, mágnescsík olvasók (MSR), RFID olvasók, számla nyomtatók, mérlegek, inline kijelzők és egyéb eszközök. A Microsoft POS for. NET támogatott a Windows Embedded POSReady 2009, Windows Embedded for Point of Service, a Windows XP Professional, a Windows Vista Business és a Windows Vista Ultimate operációs rendszereken.
 

A POS for .NET lehetővé teszi a kiskereskedelemben is kapható POS perifériák gyors telepítését, azok plug-n-play használatát, csökkentve a frissítéssel és támogatással kapcsolatos költségeket, egyszerűsítve az integrációt. 
A Microsoft POS for .NET független szoftvergyártók (ISV-k), valamint független hardvergyártók (IHV) együttműködése révén fejlődik, párosítva az erőteljes funkcionalitást a minimális befektetéssel. A POS for .NET a készülék típusától függetlenül segíthet csökkenteni a fejlesztési költségeket.(Például egy ipari irányító berendezésben is előnyös lehet POS kompatibilis vonalkód olvasók használata.)

Szabványok


A POS for .NET az ipari ágazati szabványként ismert Unified POS szabvány Microsoft által készített implementációja, melyet a .NET környezetbe integrált. A POS for .Net visszafelé kompatibilis, azaz kompatibilis a korábbi OLE for Point of Service(OPOS) eszközzel(szintén Microsoft termék).


Megvalósítások összehasonlítása (Microsoft Point of Service for .NET és OPOS)
OPOS tulajdonképpen az UPOS for Microsoft Windows eszköz Component Object Model-re (COM) alapuló implementációja. Az OPOS-hoz képest  a "POS for. NET" egy továbbfejlszetett .NET alapú megoldást kínál, ami nagy mértékben javítja a fejlesztők termelékenységét, egyidejűleg kínálva a "POS for .NET" által kínált szolgáltatásokat és a .NET egyszerűen használható alap osztályait a managed alkalmazások fejlesztőinek.


További információk az UPOS és OPOS szabványokról:
http://www.nrf-arts.org/.


A Microsoft Point of Service for .NET fő összetevői


A Microsoft POS for .NET két fő összetevőből áll:
Microsoft.PointOfService.dll és a Microsoft.PointOfService.ControlBase.dll. 

Microsoft.PointOfService.dll elemei

Ez DLL 36 különböző a POS által definiált készülék interfészének osztály szintű definícióját tartalmazza. Ezek az interfészek a készülékek és a POS for .NET által megvalósított funkcionalitás közti kapcsolódási felületet írják le, melyen keresztül a POS készülék által kínált összes funkció elérhető. Ezen felül, a Microsoft.PointOfService.dll a következő osztályokat tartalmazza:

POSCommon – tartalmaz minden az UPOS által definiált általános eljárást és tulajdonságot(property).

POSExplorer – a POS alkalmazások számára biztosít információkat a készülékhez kapcsolt POS eszközökről, illetve elindítja a szükséges kiszolgáló folyamatokat. Szintén ez az osztály ad visszajelzést az alkalmazásoknak, hogy milyen plug-n-play eszközök lettek csatlakoztatva/eltávolítva.


POSException osztályok – a POS alkalmazok felé kivételek segítségével továbbítja a fellépő hibákat.

POSEventArgs osztályok –  POS események kezelésére és továbbítására használt.


Microsoft.PointOfService.ControlBase.dll elemei
36 "alap" osztályt tartalmaz valamennyi típusú UPOS által definiált berendezés számára. Ezek az osztályok egységes programozási felület nyújtanak az összes berendezés számára. Az osztályok a következők alapvető funkciókat tartalmazzák:

Általános konstruktor –  létrehozza és elindítja az esetben az alapvető statisztikai modulokat.

CommonProperties kisegítő osztály – Hozzáférést nyújt állapot azonosítás nélkül a POSCommon által kínált modulokhoz, tulajdonságokhoz.

Kód ami a készülékek állapotát vizsgálja - Ellenőrzi, hogy az adott készülék meg van-e nyitva, elindítva mielőtt az adott alkalmazás használni szeretné.

Kód ami kezeli és továbbítja az eseményeket az alkalmazások felé.

Védett függvények –  kezeli és frissíti a POS eszközökhöz tartozó hardver leírókat.

Dispose függvények –  amelyek a .NET Framework IDisposable interfészére épülnek.

A Microsoft.PointOfService.ControlBase.dll alap osztályokat tartalmaz kilenc teljes mértékben támogatott POS eszköz számára. Ezek az osztályok az előzőleg említett alap osztályokból származtatottak, és még összetettebb funkcionalitást biztosítanak. Ezeket használva többnyire csak az CheckHealth és Open függvényeket, valamint a hardver specifikus (ajtónyitás, vagy eszköz memória törlés) függvényeket kell megvalósítani.
A POS for .NET alap osztályainak szolgáltatásai:
  • az Open függvény, amely kiindulási pontként használható.
  • kód, amely ellenőrzi és kezeli a függvényhívásokhoz és tulajdonság(property) hozzáférésekhez kapcsolódó állapot viszgálatot.
  • kód, amely kezeli és továbbítja az eseményeket.
  • kód, amely kezeli és frissíti az összes UPOS által definiált eszköz leírót.
  • kód, amely megvalósítja az összes szokásos hitelesítést és hozzáférést nyújt az adott készülék szolgáltatásaihoz.
  • Különböző segítő osztályok is elérhetőek, amelyek többek között állapot és hibainformációkat szolgáltatnak, vagy akár az eszköz tulajdonságait(beállításait) módosítják, stb..
A Windows Point of Service for .NET két további eszközt tartalmaz, a POS for .NET WMI Provider és a hozzá tartozó parancssori eszköz (POSDM.exe).

POS for .NET WMI
Lehetővé teszi a rendszergazdák számára a POS rendszer helyi vagy távoli konfigurálását.

Posdm.exe
Alkalmas a helyi vagy távoli konfigurálásra, és mindehhez nem kell programozni. További információkat a POS Management Guide dokumentum nyújthat.

Szimulációs eszközök
Az SDK számos eszközhöz tartalmaz szimulátorokat, amelyek elsősorban a fejlesztés korai szakaszában hasznosak(amikor még nem áll rendelkezésre a hardver) illetve később a készülékek tesztelése során is segítségünkre lehetnek.
pictures/VistaBottomLeft.png pictures/VistaBottomRight.png

A POS for. NET könyvtár


Próbálja ki a terméket, hogy megismerje annak lehetőségeit: